Search
Close this search box.

Hoe maak je je woonkamer huiselijk: 8 goedkope en gemakkelijke DIY-ideeën

Hoe is uw woonkamer? Is het gewoon een ruimte met neutrale muren en meubels, of is er meer aan de hand? Als je hetzelfde antwoord hebt als de meeste mensen (neutrale muren en meubels), dan is het tijd om je woonkamer op te knappen. Als je denkt dat het opknappen van je woonkamer een bom zal kosten, denk dan nog maar eens na. Dit artikel geeft je verschillende ideeën en tips om je woonkamer als thuis te laten voelen. Al deze ideeën zijn budgetvriendelijk en vragen niet veel werk van je. Dus laten we beginnen!

Verander je muurkleur

Muurverf is een van de gemakkelijkste manieren om je woonkamer een nieuwe look te geven. De kleur van je muren veranderen kan je kamer volledig veranderen. U kunt verschillende tinten, texturen en afwerkingen uitproberen om te zien wat werkt voor uw kamer. Vergeet ook uw plafond niet – een frisse verflaag kan een enorme impact hebben op de uitstraling van uw totale ruimte. Als je niet zeker weet voor welke kleur je moet gaan, waarom probeer je dan niet een kleurentrendvoorspelling voor 2019? U kunt ook uw vrienden of familieleden vragen welke kleur zij het mooist vinden of wat zij denken dat het beste bij uw kamer past. Als je eenmaal een kleur hebt gekozen, zorg dan dat je je muren goed voorbereidt, zodat de verf goed hecht aan het oppervlak.

Voeg wat groen toe.

Als je geen groene vingers hebt, kun je toch wat groen in je woonkamer brengen door een potplant op je salontafel of boekenplank te zetten. Er zijn genoeg gemakkelijk te verzorgen kamerplanten, dus het is niet nodig om zonder flora in huis te zitten alleen omdat je een beetje een botanische zwarte vingers hebt. Je kunt ook proberen een terrarium aan je woonkamer toe te voegen. Terrariums zijn een geweldige manier om een vleugje natuur toe te voegen aan een kamer. Ze zijn ook een geweldig decoratief stuk voor je woonkamer. Als je in plaats daarvan voor een luchtplant wilt gaan, is dat ook een optie! Luchtplanten hebben geen aarde nodig, dus ze zijn een geweldige keuze voor mensen met zwarte vingers. Als je meer groen wilt toevoegen aan je woonkamer, maar je niet wilt inzetten op een grote kamerplant, kun je ook onderhoudsarme kamerplanten proberen die je op je boekenplank of salontafel kunt zetten.

Hang kunst en lijsten op

Kunst is een geweldige manier om je woonkamer persoonlijkheid te geven en je smaak uit te drukken. Ingelijste stukken zijn gemakkelijk te vinden en relatief goedkoop, waardoor ze een geweldige optie zijn voor iedereen met een budget. U kunt ook niet-ingelijste kunst, zoals posters, gebruiken om uw kamer meer uitstraling te geven. Als je een kale muur hebt die je interessanter wilt maken, geen nood. U hoeft geen professional in te huren om uw kunst voor u op te hangen. In plaats daarvan kunt u een ophangkit gebruiken en een paar eenvoudige stappen volgen om het aan de muur te hangen. Als u uw kunst zo opvallend mogelijk wilt maken, kunt u overwegen te investeren in een paar posterhangers. Als je kinderen hebt, kun je ook hun kunst aan de muur hangen. Gewoon de stukken inlijsten en ophangen – het is een geweldige manier om de kunst van uw kinderen te tonen en uw woonkamer gezinsvriendelijker te maken.

Breng meer licht binnen

Niets geeft een kamer een gezelliger gevoel dan natuurlijk licht. Als je woonkamer een beetje donker is en je graag wat meer licht naar binnen wilt halen, kun je een paar dingen proberen om de ruimte op te fleuren. Als je een groot raam hebt, kun je dat bedekken met vitrage en/of een lichtgekleurd gordijn om meer licht naar binnen te halen. U kunt ook een gordijnroede boven uw grote raam installeren om een decoratief gordijn of gordijnen op te hangen. Als u geen groot raam hebt, kunt u proberen een staande lamp naast uw bank of zithoek te plaatsen om meer licht binnen te brengen. Je kunt ook je muren wit verven om je kamer helderder te maken. Als je voor een lichtgrijze of gebroken witte kleur gaat, zullen de muren het licht van je ramen weerkaatsen.

Installeer een tapijt

Als je je woonkamer gezelliger en huiselijker wilt laten aanvoelen, kun je proberen een vloerkleed of een tapijt te installeren. Een tapijt is ook een goede manier om uw hardhouten vloer te beschermen – vooral als u kinderen of huisdieren hebt die graag rommel maken. U kunt een vloerkleed of tapijt installeren boven uw hardhouten vloeren of bovenop een tegeloppervlak. U kunt het ook op een betonnen vloer leggen. U kunt online of in meubelzaken allerlei soorten tapijten vinden – dus u vindt er zeker een die past bij de stijl en het kleurenschema van uw woonkamer. U kunt ook verschillende soorten vloerbedekking voor uw woonkamer combineren. U kunt bijvoorbeeld een vloerkleed of tapijt leggen op een tegel- of hardhouten vloer.

Versier uw open haard

Open haarden zijn niet alleen voor de koudere maanden van het jaar. Als je een open haard in je woonkamer hebt, kun je die versieren om hem er feestelijker uit te laten zien. U kunt kaarsen op de schouw plaatsen of kerstversieringen aanbrengen – ornamenten, slingers, lichtjes, enz. U kunt ook proberen uw open haard te schilderen als het een oude bakstenen open haard is. Het schilderen van uw open haard is een geweldige manier om hem aan te passen en te laten opvallen. U kunt proberen het schilderen van het elke kleur die je wilt of u kunt gaan voor een meer neutrale kleur verf. U kunt ook een haardscherm toevoegen aan uw open haard om deze te beschermen tegen eventuele schade.

Installeer rekken of boekenkasten

Als u uw woonkamer ruimer wilt doen lijken, kunt u rekken of boekenkasten plaatsen. U kunt ze gebruiken om uw boeken, decoratieve voorwerpen of andere aandenkens uit te stallen. Rekken of boekenkasten zijn een geweldige manier om uw verzamelobjecten uit te stallen en ze er minder rommelig uit te laten zien. U kunt planken en boekenkasten ook gebruiken om boeken en decoratieve voorwerpen op te bergen die u niet wilt uitstallen. Als je een kleine woonkamer hebt, kun je proberen zwevende planken of vrijstaande boekenkasten te installeren om je kamer ruimer te laten lijken. Als u een grote woonkamer hebt, is het installeren van rekken van vloer tot plafond een geweldige manier om uw kamer ruimer te laten lijken.

Conclusie

Uw woonkamer is de eerste kamer die mensen zien als ze uw huis binnenkomen. Daarom is het essentieel om deze goed in te richten en een comfortabel en huiselijk gevoel te geven. Met deze eenvoudige en budgetvriendelijke ideeën kunt u uw woonkamer transformeren en er stijlvoller en uitnodigender uit laten zien. Dus waar wacht je nog op? Ga vandaag nog aan de slag met deze tips en geef uw woonkamer een thuisgevoel.

Lees ook onze andere artikelen