Parfumgids voor mannen

Parfumgids voor mannen

Ben jij een man, en op zoek naar een lekker luchtje, dan ben je hier aan het juiste adres. Het kiezen van een fragrance is een moeilijke keuze voor veel mannen. De vraag die daarom vaak voorkomt is “Welk luchtje vind ik lekker, welke past bij mij?”. In deze parfumgids gaan we de belangrijkste stappen langs zodat jij het perfecte luchtje kan uitzoeken!

Stap 1: Wat vind je lekker?

De geurstoffen die in een scent zitten hebben allemaal een eigen unieke geur. Er zijn bijvoorbeeld geurstoffen die ruiken naar bloemen, citrusvruchten, leer, rook, tabak maar bijvoorbeeld ook naar hout. Als je bijvoorbeeld totaal geen fan bent van de geur van leer, dan weet je dat je naar een parfum moet zoeken waar dat niet in zit. Hierdoor sluit je de scents uit die je gegarandeerd niet lekker vindt.

Stap 2: Welke concentratie past bij jou?

Om te bepalen welke parfum het beste bij jou past, moet je eerst weten welke concentraties er zijn. De concentraties geven aan hoeveel % geurstoffen er in de parfum zit.

De concentratie van de parfum heeft veel impact op hoe de geur reageert op je huid. Een lage concentratie zal een lichte geur zijn die niet lang blijft hangen en hoge concentratie zal een zware geur zijn die erg lang blijft hangen. De volgende concentraties gaan van laag naar hoog.

 • Eau Fraîche

Eau Fraîche heeft een concentratie van minder dan 3% en is daarom de zwakste concentratie. Deze concentratie wordt gebruikt bij lichte parfums die ideaal zijn voor thuis of in de natuur. Deze geur blijft niet lang hangen, daarom zijn deze parfums vaak goedkoper.

 • Eau de Cologne

Eau de Cologne heeft een concentratie van 3 tot 5%. Dit is iets zwaarder dan de Eau Fraîche concentratie, maar dit is nog steeds een lage concentratie. Dit is een geur die niet lang blijft hangen waardoor je hem opnieuw moet aanbrengen na ongeveer 3 of 4 uur.

 • Eau de Toilette

Eau de Toilette heeft een concentratie van rond de 8%. Eau de Toilette is een concentratie die het meeste voorkomt en zal voor veel mensen de beste optie zijn. Dit is een concentratie waarbij je gemiddeld 4 tot 8 uur kan genieten van je luchtje. Deze concentratie is ideaal voor dagelijks gebruikt omdat het wel opvalt maar niet al te intens is. Daarom is dit een perfecte concentratie om te dragen naar je werk of naar school.

 • Eau de Parfum

Eau de Parfum heeft een concentratie van 8 tot 15%. Dit is een zware concentratie waardoor de geur lang blijft hangen, ongeveer 7 tot 12 uur lang. Deze concentratie hoef je daarom ook maar 1 keer aan te brengen om er de hele dag van te kunnen genieten. Door deze hogere concentratie betekent het wel dat deze parfums een duurdere optie zijn.

 • Extrait de Parfum

Extrait de Parfum heeft een concentratie tot 30%. Dit is een van de zwaarste concentraties die te koop is. Deze concentratie zorgt ervoor dat de geur de gehele dag blijft hangen, of zelfs langer dan een dag. Deze concentratie bestaat uit dure en natuurlijke geurstoffen waardoor deze parfums enorm duur zijn.

 • Elixir

Elixir is een concentratie die kan op oplopen tot 40% en is daarom de hoogste concentratie. Deze concentratie zorgt ervoor dat de geur enorm lang blijft hangen, en zelfs uit je kleding gewassen moet worden om de geur te verwijderen.

Stap 3: Ga langs een fysieke winkel

Bij de meeste fysieke winkels staan de luchtjes tentoongesteld. Je kan gerust papieren strookjes pakken en de luchtjes uittesten. Wanneer je luchtjes hebt gevonden die je lekker vindt kan je aan de winkelmedewerker/winkelmedewerkster vragen of er een tester gemaakt kan worden van die luchtjes. Een tester is een klein flesje met de parfumvloeistof die je mee naar huis kan nemen om het thuis uit te testen. Thuis kan je rustig bepalen welke keuze je gaat maken.

Stap 4: Koop en bestel bij een betrouwbare leverancier

Parfum is verkrijgbaar in veel fysieke cosmetica winkels. Hieronder staan enkele grote namen die betrouwbaar zijn.

 • Douglas
 • ICI Paris XL
 • Beauty X
 • Skins Cosmetics
 • Bijenkorf

Een fragrance is ook online te bestellen. Het is hier belangrijk dat je de juiste webshops gebruikt om je scent te bestellen. Hieronder staan enkele grote betrouwbare webshops.

Disclaimer: Elke winkel kan fouten maken en een defect product leveren, dit probleem is in de meeste gevallen op te lossen door dit probleem te melden bij de leverancier.

Aandachtspunten

 • Seizoen: Het seizoen heeft impact of de geur. In de zomer wordt het aangeraden om een lichtere geur te dragen die fris is. Dit komt omdat de noten in een geurtje versterkt worden door de hitte. Je wilt niet dat mensen om je heen het benauwd krijgen omdat je geurtje te overweldigend is. In de winter is er meer mogelijk door het koude weer. Het wordt hier dan wel aangeraden om een luchtje te dragen die wat langer blijven hangen.
 • Prijs: De leveranciers maken vaak gebruik van kortingen. Kijk daarom voor een aankoop waar het luchtje de beste prijs heeft. Kijk hier wel mee uit. Er zijn webshops die je lokken met een hele gunstige prijs die vervolgens een nep of kapot product sturen. Maak daarom vooral gebruik van de betrouwbare leveranciers.

De bestsellers

1: Dior Sauvage Eau de Toilette

2: Armani Emporio Stronger With You Intensely

3: Jean Paul Gaultier Le Male Le Parfum

4: Paco Rabanne 1 Million Elixir

5: Chanel Bleu de Chanel Eau de Parfum

Lees ook onze andere artikelen