Zo maak jij je balkon klaar voor het voorjaar
Het begin van de lente geeft veel mensen lentekriebels Het weer knapt op, de vogeltjes beginnen te fluiten en de planten krijgen de eerste knopjes Hoog tijd dus om je balkon lenteklaar te maken. Een paar nieuwe plantjes of bloemen op het balkon geven meer kleur, samen met een loungeset balkon zit je in het voorjaar weer heerlijk. Tuinieren op een balkon niet zo eenvoudig als in een tuin: groene vingers of niet, het kweken van planten in allerlei soorten containers maakt alles moeilijker, maar niet onmogelijk. Hier vind je een paar handige tips voordat je aan je “eigen kleine paradijs” begint
Hou rekening met het microklimaat van je balkon
Ieder balkon heeft een ander microklimaat, en dat betekent dat de planten van je buurman op jouw balkon misschien niet bloeien. Erger nog, elk balkon is een mix van verschillende microklimaten: de rechterhoek is een schaduwrijk gebied, de linkerhoek is winderig en de middelste rechthoek wordt blootgesteld aan direct zonlicht tijdens de warmste uren van de dag. Hierdoor moet je goed nadenken over wat een bepaalde plant nodig heeft, en op welke plek hij het best tot zijn recht komt. Er bestaan planten voor elke conditie en voor elke smaak Zorg ervoor dat je de een met de ander combineert voordat je begint. Waar rozen, geranium, of hibiscus juist zonaanbidders zijn, verdragen sommige planten zoals begonia, jacobsladder en verbena beter halfschaduw.
Vergeet je zaadjes en planten niet te verzorgen
We zijn geneigd te vergeten dat zaadjes ook aandacht vragen. Zorg ervoor dat je de zaadjes en planten de juiste compost voor bloembakken aanbiedt. Het nadeel van bloembakken is dat de grond geen voedingstoffen krijgt van de grond en andere planten om zich heen. Ook kan het water minder makkelijk weglopen. Zorg daarom voor potgrond waar deze factoren in zitten. Water is bij veel planten het probleem. Het ene moment drogen ze uit, het andere moment verdrinken ze. Een simpele truc om hierachter te komen is door je vinger in de grond te duwen. Is de laag onder het oppervlak licht vochtig? Dan zit je goed. Zet er een mooie loungeset bij en geniet van prachtige bloemen.
Vergeet calcium en stikstof niet
Naast water en voedingsrijke grond, vragen planten ook om extra calcium en stikstof. Enkele oma-tips en -tricks: laat wat rotte tomaten blaadjes en/of brandnetelblaadjes een paar dagen trekken met wat water. Gebruik het om je planten elke tien dagen water te geven. Zo voorzie je ze van een grote aanvoer van stikstof. Weet je niet hoe je extra calcium aan je planten geeft? Voeg wat water waar je wat eieren hebt gekookt toe aan je dagelijkse dosis water voor de planten. Let er wel op dat dit water niet warmer is dan lauw, anders maak je de planten snel dood.
Richt je balkon in zoals jij het wil
Bij het aanleggen van een balkontuin begin je meestal met de meest bekende bloemen. Het resultaat is een warboel van vormen en kleuren die je niet mooi vindt. Dit voorkom je door vooraf te bedenken welke kleurcombinaties en stijl je aan je balkon wil geven. Kies daar ook een bijpassende balkon loungebank of eettafel set bij om het af te maken. Kies voor planten die bij je passen. De ene plant vraagt veel zorg, de ander bijna niks. Pas de styling van je balkon hier op aan.